Hoewel 10 oktober de officiële (internationale) dag van de mentale gezondheid is, start komende week, 10 – 16 mei, de Mental Health Awareness week in Engeland. Vanwege de toenemende psychische problemen in de wereld – onder andere versterkt door de Coronapandemie – én het nog steeds heersende taboe op mentale problemen. Miljoenen mensen wereldwijd kampen zelf met psychische moeilijkheden of kennen iemand die hiermee te maken heeft. De juiste hulp is dichtbij, maar lijkt ook verder weg dan ooit. Juist daarom is het belangrijk om er aandacht voor te hebben en er voor elkaar te zijn. Mind, de organisatie achter deze awareness week, wil samen met deze mensen vechten voor verandering, voor eerlijkheid, voor respect en voor (de juiste) hulp!

Geestelijke gezondheid
Een toestand van welzijn waarin het individu zijn/ haar eigen capaciteiten realiseert, de normale spanningen van het leven aankan, productief en vruchtbaar kan werken en in staat is om een bijdrage te leveren aan zijn of haar gemeenschap,’ zo luidt de definitie van geestelijke gezondheid volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Culturele verschillen en persoonlijke ervaringen maken het echter moeilijk om te bepalen wat geestelijke gezondheid precies is. Wat het betekent om mentaal gezond te zijn verschilt per persoon en ook per cultuur. Voor Nederland kunnen algemene, gemeenschappelijke factoren gedefinieerd worden: lekker in je vel zitten, minder last hebben van stress, genieten van het leven, goed om kunnen gaan met veranderingen en tegenslagen beter aan kunnen.

Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)
De Geestelijke Gezondheidszorg is, als vakgebied van de gezondheidszorg, een toegepaste wetenschap die zich met de psychische gezondheid van mensen bezighoudt. Naast onderzoek en studie van deze gezondheid omvat de GGZ ook toepassing van die kennis om de geestelijke gezondheid en kwaliteit van leven van de mens te bevorderen en/ of herstellen. Tot slot streeft de GGZ naar het voorkómen van psychische problemen.

Volgens de Nationale Raad voor de Volksgezondheid (NRV) kan de GGZ opgedeeld worden in verschillende functies, zoals preventie, behandeling, begeleiding, bescherming en verpleging en verzorging. Deze taken worden in verschillende gradaties en vormen aangeboden, zoals in de eerstelijns – en tweedelijns zorg (respectievelijk zonder en met verwijzing). Deze zorg is voortdurend in beweging en onderhavig aan (eveneens voortdurend veranderende) wet- en regelgeving. Naast cliëntenzorg zijn behandelaren in de GGZ steeds meer bezig met administratieve verantwoording van hun handelen.

BOAZ als jouw buddy
Deze hele week zullen de blogs van BOAZ in het teken staan van de Mental Health Awareness week. Daarbij zal er aandacht zijn voor jouw mentale gezondheid: wat kun je zélf doen om in balans te blijven en waar kun je terecht voor extra hulp. Je leest er de komende week alles over!

Ben of ken jij echter een jongere die last heeft van mentale disbalans? En vind je het fijn om hier vrijblijvend en laagdrempelig over in gesprek te gaan? Laat dan van je horen in een comment of privébericht.

Tagged on:             

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *