Schaamte, een ander niet lastig willen vallen of gewoonweg de energie niet op kunnen brengen om het er met iemand over te hebben. Je kunt vele redenen hebben om je problemen voor jezelf te houden. Eén derde van de jongeren met psychische problemen is hierover niet open tegen familie of vrienden, terwijl je je uiteindelijk beter gaat voelen als je praat over je problemen. In deze blog lees je waar je terecht kunt voor een luisterend oor en/ of advies.
Een onderzoek uit 2011 toont aan dat Solution Focused Therapie (SFT) door middel van online chatten een geschikt middel is in de behandeling van jongeren met matig tot ernstig depressieve klachten. De chattherapie lijkt met een zeer groot effect een goed alternatief voor traditionele therapievormen of online zelfhulpprogramma’s op basis van Cognitieve Gedragstherapie (CGT). In Nederland zijn er een aantal organisaties die anoniem hulp en een luisterend oor bieden.
‘Alles oké?’ – de supportlijn voor jongvolwassenen
In verband met toenemende vragen van jongvolwassenen over eenzaamheid, depressieve gevoelens en suïcidale gedachten (tot wel 49% meer dan voor Corona) opende de Kindertelefoon – in samenwerking met de Luisterlijn, 113, Fier en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport – begin april van dit jaar een nieuwe hulplijn voor jongvolwassenen tussen de 18 en 24 jaar. Via de chat of telefoon zijn speciaal opgeleide vrijwilligers bereikbaar voor het bieden van een luisterend oor. Want alleen al je verhaal delen, zorgt vaak voor opluchting. De gratis telefoonlijn is dagelijks geopend van 14.00 tot 22.00 uur. Bellen kan naar 0800-0450 en de chat is bereikbaar via allesoke.nl.
113 zelfmoord preventie
Soms lijkt de situatie zo uitzichtloos dat een einde aan je leven maken de enige oplossing lijkt. Vaak gaan er vele uren, dagen of weken van piekeren aan vooraf. Deze negatieve gedachten maken dat je je nog somberder voelt en het idee om uit het leven te stappen aantrekkelijk wordt. Om het piekeren te doorbreken of je gedachten op een rij te zetten en de negatieve gedachtestroom te stoppen, biedt de landelijke organisatie 113 een 24/7-bereikbare hulplijn. Deze is te bereiken via 113 (gebruikelijke belkosten) of 0800-0113 (gratis). Je wordt geholpen door deskundige hulpverleners die geen gegevens van jou vragen: het gehele gesprek kan anoniem gevoerd worden! Als bellen een stap te ver is, biedt 113 ook een chatfunctie via hun website (www.113.nl).
Naast deze directe vorm van hulp is 113 ook erg gericht op preventie. Ze geven voorlichtingen en bieden online gatekeeper trainingen aan om te leren het gesprek aan te gaan over suïcidaliteit. De belangrijkste les: durf de vraag te stellen!
MIND Young
MIND is een organisatie die psychische problemen wil voorkomen, mensen die hiermee te maken hebben wil ondersteunen en wil zorgen voor meer openheid en begrip. Dit doen zij door informatie te bieden, onderzoek te doen, projecten uit te voeren en actie te voeren. Bij MIND kun je terecht voor informatie en advies van hulpverleners en lotgenoten. MIND is onderverdeeld in diverse subcategorieën zoals MIND Korrelatie (voor psychische en psychosociale hulp), Blue (over somberheid en depressie), Verslaving (over verslaving en herstel) en Young. MIND Young is het platform over je MIND voor en door jongeren. MIND Young biedt info, herkenbare verhalen, nieuws, tips en events over alles wat met je MIND te maken heeft.
Mind is op werkdagen van 09.00 tot 21.00 uur telefonisch bereikbaar via 0900-1450. Daarnaast hebben zij een chatfunctie en bieden ze de mogelijkheid om met hulpverleners via WhatsApp in contact te komen via 0613863803.
Spoed voor Jeugd Groningen
Groningen heeft zijn eigen crisisdienst voor jongeren tot 18 jaar. Deze hulplijn is 24/7 bereikbaar via 0800-8081 in geval van een crisissituatie. Speciaal opgeleide jeugdprofessionals zijn bereikbaar voor kinderen of jongeren met psychische, opvoedings- of gedragsproblemen waarbij de problematiek zo ernstig is dat het een gevaar oplevert voor de psychische of lichamelijke gezondheid van het kind, de jongere of de omgeving.
“Als je praat over je problemen, verwerk je ze beter. Daarnaast kunnen je familie en vrienden je goed ondersteunen. Als zij niets van jouw problemen afweten, kunnen ze ook niet weten hoe ze ermee om moeten gaan. Ook voel je je uiteindelijk sterker als je praat over je probleem. Jij bepaalt wie je in vertrouwen neemt en je kiest er zelf voor om te praten over je probleem. Doordat je deze twee dingen zelf bepaalt, heb je de leiding. Je hebt het gevoel dat je echt iets doet met je probleem, en daardoor ga je je beter voelen,” aldus Jean-Pierre van de Ven (psycholoog).
Blijf niet lopen met psychische problemen! Praat er over en zoek hulp. Ben of ken jij iemand die last heeft van (psychische) klachten? Vind je het fijn om hier vrijblijvend en laagdrempelig over in gesprek te gaan? Laat dan van je horen in een comment of privébericht.