Hoe denken, doen en voelen met elkaar samenhangen, beschreef ik al eerder. Net zoals dingen die je kunt doen op het moment dat je niet goed in je vel zit. Maar kun je ook iets doen om de negatieve gevoelens te voorkomen? Deels, want je hebt niet alles in de hand en soms kunnen kleine tegenslagen een grotere impact hebben dan verwacht. Toch kun jij deze dingen nastreven om je mentale gezondheid in balans te houden.
Eigenlijk is het geen rocket science en komt het neer op het oeroude Rust, Reinheid en Regelmaat. We leven echter in een snel veranderende wereld waarbij er constant van ons gevraagd wordt om áán te staan. Niet gek dat zelfzorg er zo nu en dan bij in schiet. Het is echter belangrijk om hier alert op te zijn en tijdig een pas op de plaats te maken en jezelf weer bovenaan je to-dolijstje te zetten. Vink jij onderstaande punten af, dan heb je gegarandeerd voldoende self-carepunten gescoord om weer even op te teren!
1. Slaapkwaliteit
Uit recent onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat tweederde van de volwassenen niet voldoende slaapt. Slaap is belangrijk om ons lichaam en onze geest te herstellen. Een gezond dag- en nachtritme met voldoende slaap helpt je dus om uitgerust te zijn en bij te komen van intensieve activiteiten of gebeurtenissen.
Daarnaast is het ook belangrijk om gedurende de dag pauzes in te lassen. Even afschakelen met koffie of thee (of nog beter: een glas water), een rondje wandelen of even een momentje om je gedachten de vrije loop te laten. Het helpt je om je dag door te komen zonder oververmoeid te raken.
2. Planning en structuur
Meer taken dan uren in een dag? Dan ben je al snel geneigd om maar door te gaan. Zorg dus voor een zekere structuur in je dagen en weken. Met een planning, waarbij er ook aandacht is voor pauzes, eten, ontspannen en bewegen creëer je overzicht en daarmee rust voor jezelf. Je weet immers waar je aan toe bent en zo ervaar je minder stress. Plan ook wisselmomenten in tussen activiteiten, zodat je voldoende tijd hebt om af te schakelen of voor te bereiden.
3. Voldoende voeding
Voedsel is de brandstof voor onze motor: het geeft ons energie om onze dagelijkse dingen te kunnen doen. Voeding heeft echter niet alleen invloed op het fysieke welzijn, het is ook van invloed op je stemming en je hersenen. Dit komt doordat bepaalde voedingsmiddelen de neurotransmitters in de hersenen (die betrokken zijn bij onze gevoelens) kunnen beïnvloeden. Voornamelijk groente en fruit, noten en gezonde vetten zijn belangrijke energiebronnen.
Reinheid zou je kunnen zien als een schoon lichaam. Door voldoende water te drinken, blijft je vochtbalans op peil en kan je lichaam ervoor zorgen dat alle processen op gang blijven. Zo blijf je fit en energiek, heb je minder honger, minder hoofdpijn en is je lichaam in staat afvalstoffen af te voeren. Het aloude advies: drink minstens 1,5 tot 2 liter per dag.
4. Beweeg naar buiten
Bewegen (sporten) is goed voor lichaam en geest. Elke dag een half uur wandelen heeft vele voordelen. Zo geeft wandelen energie, helpt het onthaasten en bevordert het de creativiteit. Ook is het goed voor je hart en longen, je geheugen en zelfs je humeur! De Hersenstichting heeft een app ontwikkelt die jou uitdaagt elke dag voldoende stappen te maken. Je kunt het zelfs opnemen tegen familie, vrienden of collega’s.
5. Sociaal contact
Zelfzorg betekent ook dat je het sociale stuk in jezelf onderhoudt. Het is wetenschappelijk bewezen dat vriendschappen een grote invloed hebben op ons geluk en de kwaliteit van leven. Eenzaamheid moet niet verward worden met alleen zijn. Sommige mensen zijn veel onder de mensen en voelen zich toch eenzaam. Anderen zijn veel op zichzelf maar voelen zich niet eenzaam. Uit onderzoek van Harvard is gebleken dat mensen die meer geïsoleerd leven, minder gelukkig zijn. Zij leven over het algemeen korter omdat hun gezondheid en hersenfunctie gedurende hun leven eerder afneemt.
6. Goede gedachten
‘The Worry Cure’ (Robert L. Leahy) beschrijft dat we ons in 85 procent van de gevallen zorgen maken over dingen die nooit gebeuren. Eerder beschreef ik al hoe negatieve gedachten kunnen zorgen voor een spiraal van negativiteit. Spoor je negatieve gedachten op en zet ze van je af! Door meer compassie met jezelf en je situatie te hebben, jezelf te accepteren zoals je bent en je aandacht te focussen op de positieve dingen, is de kans groter dat je in de positieve flow terechtkomt.
7. Luister naar je lichaam
Tot slot is het belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam. Als het dreigt mis te gaan, geeft je lichaam signalen en dat is een teken om bij te stellen. Maak een pas op de plaats en kijk naar je situatie om te achterhalen waar ingrijpen nodig is. En als het niet alleen lukt, vraag dan om hulp!
Lukt het jou om voldoende voor jezelf te zorgen? Of vind je het fijn om samen te kijken wat je zou kunnen verbeteren? Laat dan van je horen in een comment of privébericht. Ook als jij iemand bent of kent die last heeft van (psychische) klachten, ga ik hierover graag vrijblijvend en laagdrempelig met je over in gesprek!