Het thema van de Mental Health Awareness week 2021 is natuur. Deze laatste blog staat in het teken van hoe de natuur onderdeel is geworden van behandelinterventies in de geestelijke gezondheidszorg. De laatste dag van de week waarin aandacht wordt gevraagd voor de psychische gezondheid; de laatste blog in een reeks van zeven en daarmee is de cirkel rond.
Het is alom bekend dat bewegen goed is voor lichaam en geest. Dagelijks minimaal 30 minuten sporten (of wandelen) geeft energie en is goed voor je hart, longen en hersenen. Het is daarom ook niet gek dat beweging vaak wordt geadviseerd aan cliënten. Er zijn echter ontwikkelingen binnen de hulpverlening waarbij cliënt en therapeut samen bewegen. Buiten, in de natuur.
Wandeltherapie
Wandeltherapie wordt gezien als een krachtige vorm van gesprekstherapie waarbij natuur en beweging als extra hulpbronnen ingezet worden. De eenvoudige beweging van het wandelen zet veel meer in beweging dan alleen het lichaam. Naast het fysiek en ontspannend effect van de natuur, beïnvloedt wandelen ook het denken, de gevoelens, het zelfbeeld, de blik op de eigen moeilijkheden, maar ook op de krachten en gewenste situaties. Wandeltherapie is veel meer dan wandelen en praten in de natuur. Door gebruik te maken van natuurlijke metaforen komt de cliënt veel sneller tot de kern van de belemmerende gedachten. Verder is het voor vele mensen een aangename manier om in therapie te zijn, omdat cliënt en therapeut naast elkaar lopen en elkaar niet direct hoeven aan te kijken. Er wordt regelmatig stilgestaan bij wat de cliënt vaststelt aan gedachten, gevoelens of inzichten. Wandelen is dus geen doel op zich, maar een middel om tot inzichten te komen, waardoor de weg vrijkomt voor verandering of aanvaarding.
Thema’s waar wandeltherapie zich op kan richten:
- Emotioneel: omgaan met (faal)angst, verdriet, depressie, stress, piekeren
- Identiteit: positiever zelfbeeld ontwikkelen, meer zelfvertrouwen krijgen
- Burn-out: herstel van overbelasting, meer energie krijgen
- CVS, fibromyalgie: goed zorgen voor je lichaam, leren leven met een chronische ziekte
- Keuzes maken in het leven
- Verwerking: omgaan met een crisis, verlies, rouw, ziekte, diagnose, echtscheiding
- Hoogsensitiviteit, HSP: overprikkeling vermijden, rust ervaren
- Nieuwe levens- of gezinsfase
Runningtherapie
Runningtherapie is een behandelwijze waarbij de cliënt geactiveerd wordt om hard te lopen. Het gaat hierbij niet om de snelheid. Tijdens het hardlopen wordt aandacht besteed aan het gevoel en de omgeving. Hardlopen vermindert depressieve klachten en verlicht de spanning. Onderzoek heeft aangetoond dat hardlopen somberheid, depressieve klachten en spanningsklachten vermindert. Tijdens het hardlopen worden bepaalde stoffen zoals endorfine aangemaakt, die een stress-verlagend effect hebben en zorgen voor een prettig gevoel.
Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van een duurloop onder begeleiding van een
therapeut als aanvullende behandelvorm voor mensen met psychische klachten. Runningtherapie vindt plaats in een groep en onder professionele begeleiding en duurt doorgaans 10 weken. De therapie vindt eenmaal per week plaats. Voorafgaand aan deze sessies is er een intake en na 5 sessies wordt er kort geëvalueerd.
Buitenpsychologie
De buitenpsychologen geloven in de krachtige combinatie van natuur, bewegen en psychologie. Veel onderzoek toont aan dat het zijn in de natuur direct bijdraagt aan onze gezondheid en welbevinden. Het gebruik van natuur en beweging wordt in onderzoek ervaren als een helpende factor in therapiesessies. Het is makkelijker contact maken met de cliënt en door de prikkeling van de zintuigen kan de cliënt meer in contact komen met zijn/ haar gevoel.
Naast therapie doen de buitenpsychologen ook 1 op 1 training, wandelvergaderingen en leiden zij gedragsdeskundigen op tot buitenpsycholoog.